Sirkuler_25_0241
"Kriz Hallerinde Gönderilen/Getirilen Eşya" Konulu 2025/1 Sayılı Genelge Yayımlandı
Genelge, ülkemizde meydana gelebilecek afet ve acil durumlar sonrası olay seviyesinin 3 veya 4. seviye olarak belirlenmesi halinde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) bildirilen uluslararası insani yardım malzemelerinin ülkemize sevk süreçlerini kapsamaktadır. Bu çerçevede, Ticaret Bakanlığı bünyesindeki tüm Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri ile bağlantılı Gümrük Müdürlükleri, ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar, özel sektör, sivil toplum kuruluşları (STK) ve gerçek kişilerin insani yardım malzemelerinin gümrük işlemleri ve ihtiyaç bölgelerine sevki konusundaki sorumlulukları belirlenmiştir.
Kriz eşyasının, kamu kurum ve kuruluşları ile 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nun 27. maddesi kapsamında kamu yararına çalışan dernekler ve Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınan vakıflar tarafından kullanılması gerekmektedir. Ayrıca, yurt dışındaki gerçek veya tüzel kişiler ile resmi kuruluşlar tarafından bu kurum, kuruluş, dernek veya vakıflara gönderilmesi şartı bulunmaktadır. Vergi muafiyetine sahip vakıfların listesine Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi üzerinden ulaşılabilmektedir.
Kriz eşyası için Gümrük Yönetmeliği’nin 172. maddesinin 4. fıkrası uyarınca BİLGE sisteminde düzenlenen sözlü beyan formlarında şu kodlar kullanılacaktır:
- 8000 rejim kodu
- GK12F muafiyet kodu
- 9919.00.00.00.17 fiktif GTİP
Eşyanın ticari tanımı açıkça belirtilmeli, karma eşyalar için ise genel ifadelerle (gıda, giyim, ilaç vb.) doldurulmalıdır. Ayrıca, bu kapsamdaki sözlü beyan formları için sistemde özet beyan açma ve kıymet bildirim formu doldurma aşamaları kaldırılmıştır.
İlgili Genelgeye ulaşmak için tıklayınız.
Genelge'nin "Afet Zamanlarında Uluslararası Yardımlara İlişkin Uygulanacak Usul ve Esaslar" konulu Ek'i için tıklayınız.